top of page

ЗИМОВА КАЗКА ДЛЯ ДІВЧИНКИ ПОЛІНКИ

ЗИМОВА КАЗКА ДЛЯ ДІВЧИНКИ ПОЛІНКИ

Світлана Якименко - професор Національного університету імені В.Сухомлинського все життя пише казки для малечі. Переді мною її новий навчально-методичний посібник «Різдвяна казка для Ангеліни», який у січні 2020 року видрукував «Видавничий дім «Слово».

Казки Світлани Іванівни завжди оптимістичні. Це захоплюючі розповіді з хорошим початком і хорошим кінцем. І кожна нова казка стає основою для навчально-методичного посібника для дітей старшого дошкільного та молодшого шкільного віку, вчителів, вихователів, батьків.

Ім`я вченому принесла філософія закоханості у дитинство, філософія добра, людяності. Книги, підручники, посібники, збірки власних казок, оповідань для дошкільнят та учнів-початківців, загалом, на її рахунку майже 400 найменувань (публікацій).

«Різдвяна казка для Ангеліни» - 60 сторінок тексту, формат А-4, заповнених корисним змістом, на які відразу звертаєш увагу, оскільки автор яскраво, цікаво і лаконічно розвиває творчу - розвивальну - ідею дитинства. Ангеліна - внучка Світлани Іванівни, і перший рецензент шанованого професора. Якщо нова казка викликає у дівчинки захват, - доктор наук у галузі освіти С.І.Якименко кладе її в основу майбутньої дитячої книги!

Діти найменшого віку постійно потребують інтелектуальних джерел для розвитку. І хоч книжкові полиці нині тріщать від огрому паперової продукції - глянцевої, у дорогій палітурці, - але, даруйте, не завжди таланить знайти яскраві, як ця, «родзиночки».

Книга скомпонована за тематичними сторінками, які говорять самі за себе:

- Різдво (доступною для дитячого віку мовою - про походження свята); - Географічна сторінка: «Різдвяні і Новорічні звичаї західних країн»; - Історична сторінка: «Хто такий Святий Миколай»; - Пізнавальна сторінка: «Ялинка» (про звичай зустрічати Різдво біля ялинки); - Театральна сторінка: «Вертеп» (так у давнину називався самодіяльний театр, який показував історію народження Ісуса Христа); - Вітальна сторінка: «Подарунки»; - Інтер`єрна сторінка: «Оздоблення житла» (Різдво - дивовижний час, сповнений щастям, веселощами і любов`ю. Як зробити його ще красивішим у власній оселі?); - Довідник: «Як святкують Новий Рік у різних країнах нашої планети»; - Смачна сторінка: «Святкове меню» (меню до снаги дитині, і вона залюбки буде готувати разом з мамою); - Загадкова сторінка: «Святкові гадання»; - Літературна сторінка: «Зимова казка для дівчинки Полінки», «Різдвяний ліхтар»; - Майстерня «Умілі рученята».

Власне, на кожен розділ не більше 3-4 ЖИВИХ сторінок. Саме це, хотіла б, підкреслити, оскільки дитина не лише має можливість черпати пізнавальну інформацію, а й самостійно заповнити сторінки-органайзери. Для цього малюнки чорно-білі потрібно самостійно розфарбувати; до книги також прикріплені аркуші чистої кальки, і вказані дії рукоділля: розфарбувати; накласти кальку, обвести і вирізати викрійку; прочитати; підготувати листівки; виготовити з яєчної шкарлупи та інших матеріалів новорічні прикраси своїми руками тощо.

Звернула увагу, що в ній дитину спонукають до етичних вчинків. Зокрема, у розділі про подарунки читаємо:

«Подарунки потрібно вміти дарувати. Підносити їх так, щоб це приносило задоволення не тільки вам, але й тому, кому ви його даруєте. Гарний тон вимагає, щоб отримавши його, ми зразу ж зняли обгортковий папір і висловились з вдячністю…»

Тираж посібника невеликий. У планах до наступного року його перевидання. *** Наша землячка - автор впровадження Інтегрованої педагогічної технології в освітній процес, доктор наук у галузі освіти, професор, завідуюча кафедри початкової світи факультету дошкільної та початкової світи МНУ імені Василя Сухомлинського. Понад 30 молодих науковців захистили наукові дисертації під її керівництвом.

Її викладацька діяльність - це грунтовний пласт педагогіки, курс - «Дидактика», «Основи педагогічної творчості», «Методика формування предметних та ключових компетентностей молодших школярів», «Теорія і технологія дитячої творчості», «Методики навчання за освітніми галузями в ДНЗ».

Світлана Якименко - автор книг для дітей "Народознавчик", "Свічадонько", "Коса - дівоча коса", "Моя маленька Батьківщина - Миколаївщина".

Має звання відмінника народної освіти, Дипломант ІІ ступеню ВДНГ Української РСР (№ 35 від 6.10.1989 р.), володар ІІ гранту програми «Трансформація гуманітарної освіти в Україні» Міжнародного фонду «Відродження», Почесна грамота МОН України та інші. Нагороджена орденом Княгині Ольги ІІІ ступеня. Дійсний член (академік) Міжнародної кадрової академії.

Майже три десятиліття професор С.І.Якименко активно співпрацює з МОІППО, надає кваліфіковану методичну допомогу вихователям та вчителям початкових класів, проводить Всеукраїнську авторську літню школу інноватики.

Творчого натхнення Вам і наснаги, шановна Світлано Іванівно! Александра Ментель


11 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page