top of page

ІІ етап ХХ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика

Обновлено: 29 нояб. 2019 г.

Миколаївських соловейків стало більше: відбувся другий етап ХХ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика

Миколаївська ЗОШ 57 імені Т.Г.Шевченка гостинно прийняла 109 юних соловейків - наймолодших учасників другого (міського) етапу Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика - учнів третього, четвертого класів. Ім`я переможців назвуть у вівторок, 26 листопада, після закінчення триденного терміну, відведеного на апеляції (як це передбачено умовами конкурсу).

Те, що ювілейна дата його проведення перегукувалась із Днем пам'яті жертв голодомо́рів в Україні, - символічно підкреслює вагомість мовного питання: мова забезпечує кожній нації право на самостійне існування, на свою державу - без геноцидів і тоталітарних режимів.

За словами членів журі, школа, у якій відбувався конкурс, на достойному рівні зустріла юних знавців українського слова. Дітей, які представляли усі загальноосвітні заклади міста Миколаєва, запросили до актової зали на вітальну церемонію; щоб зняти психологічну напругу, налаштувати на продуктивну роботу. По-сердечному тепло до учнів звернулась голова журі, методист науково-методичного центру управління освіти Миколаївської міської ради Олена Слободянюк і директор школи Андрій Малахов.

Шкільний парламент для юних гостей підготував коротеньку художню програму, організував півтора хвилинну бадьору руханку. А батьки тим часом у шкільному фойє долали хвилювання за дітей завдяки щирому спілкуванню. Щоб їх очікування було комфортним, у коридорах розмістили стільці, організовували фотозону.

Директор школи Андрій Малахов побажав учасникам Міжнародного конкурсу імені Петра Яцика, щоб той дух Тараса Шевченка, яким живе і надихає інших їх загальноосвітній заклад, вселив упевненість, допоміг якнайкраще проявити свої знання з української мови.

«Якщо ви ще такі маленькі вже відроджуєте українське слово і мову нашого народу, то з вами разом ми будемо відроджувати й нашу державу. Без вас ми не справимось. Якщо у вашому серці живе Україна, то разом ми подолаємо будь-які виклики на своєму шляху», - наголосив директор школи А.А.Малахов.

Методичний супровід конкурсу забезпечили Науково-методичний центр управління освіти Миколаївської міської ради і Миколаївський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти.

Голова журі Олена Слободянюк у інтерв’ю для ЗМІ, які брали участь у висвітлені заходу, розповіла наступне:

«Нинішній конкурс ювілейний - двадцятий з моменту його запровадження Указом Президента України. Конкурс було засновано з метою піднесення престижу української мови серед учнівської та студентської молоді, виховання пошани до культури і традицій українського народу. Це похвально, що він проводиться у школі імені Т.Г.Шевченка. У Миколаєві ц єдина школа, яка носить його ім`я.

- Як Ви оцінюєте умови, за яких відбувався конкурс?

- У нас не виникало жодних зауважень. Ми завели дітей у кабінети, де усе відповідало вимогам: було тепло, достатньо світла, простору, стояли окремі одномісні парти. Для роботи експертів та журі також було підготовлено достатньо приміщень. У нашому розпорядженні був телефонно-комунікаційний зв'язок, Інтернет. Усе забезпечувало нормальну роботу. Вважаю, що оргкомітет навчального закладу зі своєю місією справився на відмінно, як того вимагає рівень проведення міжнародного конкурсу.

- Загалом скільки учасників були у ньому задіяні?

- Ми спостерігаємо приємну тенденцію, що з року в рік усе збільшується кількість учасників Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика. Якщо торік по місту було 1,5 тисячі учасників першого (шкільного) етапу, то у 2019 році їх налічується понад 2100 учнів, з яких 109 отримали право брати участь у другому етапі (міському).

Цьогоріч школа прийняла велику кількість людей, бо незважаючи на те, що на конкурс прибуло 109 юних учасників, - їх супроводжувало більше півтори сотні батьків та вчителів. Ми задіяли також 60 експертів та консультантів, які забезпечили процес проходження конкурсу у кабінетах та перевірку конкурсних робіт. Це кращі вчителі міста, яких ми відбирали за принципом професійності. Усі вони - вчителі вищої категорії, мають звання учитель-методист, які пропрацювали у початковій школі не менше 15 років, і їх головний критерій - об’єктивність. Однак, щоб не було конфлікту інтересів, ми спеціально формували список експертів-консультантів і членів журі із тих вчителів початкових класів, які не навчають учнів третіх, четвертих класів, а є учителями 1,2 класів. Тож зважаючи на їх професійність і досвід, жодних апеляцій не повинно бути. На щастя, подібних прикрих моментів досі не спостерігалось, особисто я головою журі є вже вдруге. І те, що ім`я переможців стане відоме лише через три дні - не більше, ніж вимога умов конкурсу.

- У чому полягає другий етап найпрестижнішого Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика?

- Конкурс включає тестові завдання та завдання відкритого типу, відповідно до навчальної програми учнів 3,4 класів. Однак, згідно з його умовами ще й передбачено оцінювання творчих здібностей дитини, вільне володіння українським словом для передачі художніх образів. Діти самостійно написали коротенькі есе на вказану тему. Як для їх віку, це посильні завдання. Після того, як конкурсанти завершили роботу, помічники експертів одразу ж передали мені, голові журі конкурсу, їх для кодування, і лише потім я надала ці виконані завдання на перевірку. Це передбачено для того, щоб журі було абсолютно об’єктивним, здійснило перевірку за незаангажованими критеріями, не знаючи прізвища дитини і навчального закладу, який вона представляє. І ще йде каскадна перевірка. Спочатку перевіряє журі, а потім конкурсні роботи перевіряють експерти. Щоб не допустити прикрих моментів.

- Яке Ваше враження, як методиста НЦМ, від ЗОШ № 57 імені Т.Г.Шевченка?

- Хочу подякувати згуртованій команді учителів-шевченківців - приймаючій стороні. Субота - вихідний день, але вони згуртувались, щоб створити максимально комфортні умови для дітей і батьків, створити ділову і водночас святкову обстановку, яка посприяла тому, щоб діти успішно виконали поставлене перед ними завдання. Насамперед, це заслуга директора школи Андрія Малахова, його заступників, які представляють початкову школу - Ніни Мішустіної і Наталі Ревенко. Загалом на рахунку школи подібні організовані заходи, з залученням представників шкіл міста, проходять доволі часто. До речі, ми й у минулому році у школі 57 імені Т.Г.Шевченка проводили саме другий етап конкурсу імені Петра Яцика, - те ж саме можна сказати: блискуча організація.

Цього ж дня для учнів старших класів - з 5-го по 11-й - кращих знавців української мови - міський етап конкурсу проходив у ММК імені В.Д.Чайки. Наші діти мудріші ніж батьки. Вони оволодівають знанням української мови, спілкуються українською мовою, і бажають через цей престижний конкурс довести: що добре знають рідне слово. Це і є свідченням знакової популярності Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика. Велика подяка кожному вчителю, який підготував юних конкурсантів, навчає їх, виховує у них любов до мови свого народу. І велика подяка батькам, у сім`ях яких зростають наші юні таланти, які своїми перемогами прославляють на весь світ солов`їну українську мову", - наголосила голова журі Олена Слободянюк.

автор публікації і фото


280 просмотров2 комментария

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page